P1 Digitalt taler om brintbiler

 

P1 Digitalt har været ude og prøvekøre en brintbil – en Toyota Mirai. Chris Lehman og Esben Hardenberg taler om brintteknologien, som har været 30 år undervejs, og om hvorvidt det fungerer til transport. Mens de tanker brint i Korsør, smager de udstødningen fra køreturen – vand, og konstaterer, at det er varmt, men smager fint. De nyder den hurtige acceleration og den lydløse kørsel.

De snakker desuden med Jacob Krogsgaard fra Nel Hydrogen Solutions, der fortæller om fordelene ved brint i transport. Man kan tanke hurtigt, og man opnår en aktionsradius tilsvarende traditionelle biler. Man får altså fordelene fra elbiler ift. traditionelle biler – stille kørsel, men samtidig en længere aktionsradius end elbiler. Derudover kan man vælge en brintbil med batteri, så de første km er på el fra batteriet, mens de stidste km kommer fra brint, til de lange ture. Jacob Krogsgaard mener derfor, at brintbilen er en del af puslespillet i omstillingen af transporten. Det er ikke enten eller – elbilen og brintbilen komplimenterer hinanden.

Brian Vad Mathiesen, professor fra Institut for planlægning, Aalborg Universitet, er skeptisk ift. konkurrencesituation og driftsomkostningerne. Han mener ikke, at det kan betale sig at bruge brintbiler, for elbiler og elbiler med forlængelse fra benzin eller diesel, vil altid være billigere. Til gengæld er han interesseret i metanol, der er mere enkel at lagre. Så slipper man for tankstationer og lagring om bord på køretøjet, siger han. Dog er han sikker på, at vi får brug for elektrolysen på andre områder end transport.

Som værterne af programmet påpeger, er det dog langt fra alle der deler Brian Vad Mathiesens skepsis, når det kommer til brint i transport. Flere lande invisterer rigtig mange penge i at etablere infrastruktur og få flere brintkøretøjer på vejene. Derudover har Danmark som bekendt de mål, at i 2030 skal halvdelen af vores energi komme fra vedvarende energikilder, og i 2050 vil Danmark være uafhængig af fossile brændstoffer. Hvis vi skal nå disse mål, kommer man ikke uden om en grøn transport, og her er det, som Jacob Krogsgaard siger, nødvendigt med både el- og brintbiler. Har du brug for at få opfrisket hvorfor, kan du med fordel se denne hurtige video:

 

Du kan høre hele programmet fra P1 Digitalt her, og danne dig din egen mening af diskussionen.

 

2018-08-06T08:32:18+00:006. august 2018|Tags: , , |