Brintproduktion ved tankstationer kan balancere danske vindmøller og gøre brint til biler billigere
Analyseprojektet ”MegaBalance”, støttet af Energinet.dk, har undersøgt mulighederne for at bruge brintproduktion til at balancere en stadig stigende andel af vindmøllestrøm i det danske elsystem. Analysen viser, at hele balanceringsbehovet i år 2035 kan dækkes ved at skrue op og ned for brintproduktionen ved tankstationer efter behov. I 2050 kan brintproduktionen bidrage til at reducere behovet for at stoppe vindmøller i perioder med megen vind. Ved at producere brint på tidspunkter med megen strøm og dermed lav strømpris kan brintprisen ved tankstationer reduceres med op til 12%.
MegaBalanceanalysen (engelsk) kan hentes her:
https://brintbiler.dk/wp-content/uploads/2016/01/MegaBalance-project-report-2015.pdf
Danmark har som målsætning at blive uafhængig af fossile brændstoffer i 2050 ved at bruge vedvarende energi til at dække behovet for el, varme og transport. Det vil kræve en betydelig udbygning af vindmøller i Danmark og elektrificering af transportsektoren gennem brug af batterier og brint i biler. Netop anvendelsen af elektricitet til transport rummer samtidig muligheden for at balancere de mange flere vindmøller, som jo naturligt producerer strøm som vinden blæser.
Brintproduktion ved tankstationer kan skrues op og ned alt efter hvor meget strøm der er tilgængelig i elsystemet og kan dermed bidrage til balancering af vindmøllerne. I Danmark er brintproduktion og tankstationer allerede under etablering, ligesom bilproducenter er i færd med at introducere brintbiler på markedet.
MegaBalance-projektet har taget udgangspunkt i et scenarie, hvor brintbiler udvikler sig til at udgøre 50 % af den danske bilpark frem mod 2050, hvilket vil kræve 400 brinttankstationer i år 2035 og 700 tankstationer i år 2050, alle med brintproduktion baseret på elektricitet.
I 2035 vil brintproduktion ved tankstationer i Danmark kunne dække hele behovet for såkaldt ”negativ balancering”, hvor brintproduktionen øges for at reducere mængden af strøm i elsystemet. Ved at installere 8 % mere brintproduktionskapacitet kan behovet for ”positiv balancering” også dækkes, hvor brintproduktionen reduceres i perioder, hvor der er mangel på strøm.
I 2050 kan brintproduktionen reducere såkaldt ”eloverløb” med 20 %, hvor der produceres mere strøm end der kan afsættes i Danmark og overføres via udlandsforbindelserne. På den måde produceres der brint til transportsektoren i stedet for alternativt at stoppe vindmøllerne. Brintproduktionen kan desuden dække hele behovet for ”positiv balancering” og 50 % af behovet for ”negativ balancering” i 2050.
Ved at producere brint på tidspunkter med megen strøm kan en lavere strømpris opnås, hvilket kan reducere brintprisen mellem 4-12 % afhængig af balanceringsmængden og prisen. Brint ved tankstationer i Danmark sælges i dag til samme pris som benzin per kørt kilometer.
MegaBalanceanalysen (engelsk) kan hentes her:
https://brintbiler.dk/wp-content/uploads/2015/12/MegaBalance-project-report-2015.pdf
MegaBalance projektet er støttet af Energinet.dk under ForskEL programmet og er udført af Neas Energy, H2 Logic A/S, EnergiMidt A/S, Ringkøbing Fjernvarmeværk, og LBST GmbH.