Fremtiden er ankommet – 35,5 km/liter og 650 km rækkevidde

Fremtiden er ankommet – 35,5 km på literen og 650 km rækkevidde

Toyota har netop lanceret deres nye Mirai brintbil i Danmark og løftet sløret for specifikationer og priser. Med et forbrug på 0,76 kg brint pr. 100 km er Mirai den mest effektive brintbil til dato – det svarer til 35,5 kilometer på én liter benzin, hvilket giver Mirai en teoretisk rækkevidde på 650 kilometer. Frem mod 2016 forventer Toyota at frigive 25 biler til Danmark, som kan leases for 8.000 kr./md. Med lanceringen bliver København et af Toyotas europæiske hovedcentre for brintteknologi sammen med London, Hamburg og München.

MIRAI_STAT_FOR_11

Toyotas første prototype på en brintbil blev udviklet tilbage i 1996, og siden da har Toyota arbejdet intenst med teknologien, så den nu 20 år senere er klar til markedsintroduktion i udvalgte lande, herunder også Danmark.

Mirai, der betyder fremtid på Japansk, er Toyotas svar på den ultimative forureningsfrie bil. I lighed med elbiler udleder Mirai ingen CO2 eller partikler, men har til gengæld samme lange rækkevidde og hurtige optankning som konventionelle benzinbiler.

Samtidig vejer brintteknologien betydeligt mindre end batterier og har derfor et betydeligt potentiale for at komme ned i pris i taktmed at antallet af brintbiler på vejene øges. Brintsystemet i Mirai vejer omkring 200 kg, mens vægten af et batteri med en tilsvarende rækkevidde er over 600 kg.

Mirai blev introduceret i Japan i december 2014 og i Californien lige før sommere og har været en enorm succes med over 2.600 solgte biler og forhåndsinteresse fra mere end 30.000 bilejere.

I Danmark har Toyota også oplevet en betydelig forhåndsinteresse. Antallet af biler der kommer til Danmark – og til de få andre lande, der også introducerer Mirai i den kommende tid – er i de første år dog stærkt begrænset. Toyota ser nemlig de første år som en modningsproces, hvor kendskabet til brintbiler støt og roligt øges i takt med, at netværket af brinttankstationer samtidigt og i endnu højere grad bliver udbygget.

Danmark er i forvejen langt fremme i den proces sammenlignet med andre lande, og kan allerede i dag, som første land i verden, bryste sig med at have et landsdækkende netværk med i alt syv brinttankstationer i drift fordelt over hele lande – og flere er i støbeskeen.

Søren W. Rasmussen, der er bilteknisk redaktør på FDM’s magasin Motor, har prøvekørt Mirai og udtalte til TV2:
”- Det er på samme niveau, som da mennesket gik fra hestevognen til den benzindrevne bil. Da sagde man også: “Hvad er det for noget?” – Det er en lovende teknologi, og et lovende bud på fremtidens bil. Det er starten på et farvel til benzin- og dieselmotoren”.

Læs mere om Mirai brintbilen: www.toyota.dk/mirai

TV2 prøvetur i Mirai: http://nyhederne.tv2.dk/tech/2015-09-28-ekspert-om-ny-brintbil-som-et-farvel-til-hestevognen

Pressebilleder af Toyota Mirai: http://presse.toyota.dk/miraigalleri

2017-09-12T08:11:53+00:0029. september 2015|Tags: , , , , |