Hyundais NEXO renser luften under kørsel

Det nyeste medlem af Hyundais familie af brintbiler hedder Nexo. Navnet er inspireret af den bornholmske by Nexø, hvilket bestemt må siges at være en fjer i hatten for den danske brintbranche. Hyundai har længe haft et godt øje til Danmark, ikke mindst grundet den store opbakning til brint- og brændselscelleteknologi og det landsdækkende netværk af brinttankstationer. Derfor har de valgt at tænke Danmark ind i deres fortælling om deres seneste bil på markedet.

Og det er en fortælling, der er værd at høre. Ikke alene kan Nexo køre 609 kilometer på knap 6,5 kg. brint uden at udlede CO2, den renser også luften under kørslen. Nexo modvirker altså aktivt luftforurening, mens den kører. Dette sker ved, at den luft, der skal bruges i processen med at omdanne brinten til elektricitet, bliver renset grundigt – i tre etaper. Først renses luften i luftfiltret, hvorved mere end 97% af de ultrafine partikler opfanges, dernæst fanges resten på overfladen af luftfugteren. I sidste lag af stakken sker diffusionen, og her filtreres luften gennem et carbonfiber-filter – og resultatet er, at 99,9% af de ultrafine partikler opfanges, og den rene luft udledes.

Det bliver faktisk til en hel del ren luft, og potentialet et stort. Hvis en Nexo kører i en time, renses 26,9 kg. luft. Et voksent menneske indånder 0,63 kg. luft på en time, så det svarer altså til den mængde luft, 42,6 almindelige voksne mennesker bruger til at trække vejret på en time. Forestiller man sig, at 100.000 Nexo-biler bliver kørt i to timer, renses den mængde luft, som 8.450.000 voksne mennesker indånder i løbet af en time – hvilket svarer til 86% af Seouls indbyggere. Potentialet er derfor meget, meget stort – ikke bare i forhold til klimabelastning og afhængighed af fossile brændstoffer, men så absolut også i forhold til den luftforurening, som er et stadig større problem i verdens storbyer.

2018-05-25T10:00:07+00:0025. maj 2018|Tags: |