Gasgigant investerer i danske brintstationer

Gasgigant investerer i dansk netværk af brint tankstationer

Det franske gasselskab Air Liquide har sammen med danske H2 Logic etableret et dedikeret infrastrukturselskab som skal etablere og drive brint tankstationer i Danmark. Målet er fem brint tankstationer inden udgangen af 2014 som alle baseres på 100% vedvarende energi.

580_station-dusserdolf8710377560748785799

Infrastrukturselskabet er navngivet Copenhagen Hydrogen Network A/S (CHN) og driver allerede i dag en brint tankstation i København, som vil blive suppleret med yderligere fire stationer i løbet af 2014.

Det vil gøre Danmark til det første land i verden hvor brint kan tankes på tværs af hele landet og som er baseret på 100% vedvarende energi. Netværket af tankstationer vil gøre det muligt for bilproducenter at påbegynde en markedsintroduktion af brintbiler i Danmark.

I 2013 åbnede CHN sin første brint tankstation i København som leverer brint på daglig basis til en flåde af brintbiler i Københavns Kommune. Foruden CHN stationen i København har energiselskabet Vesforsyning også drevet en brint tankstation i Holstebro siden 2011.

I løbet af 2014 planlægger CHN at åbne yderligere fire stationer i byerne Vejle, Aalborg og København. Det vil gøre det muligt for brintbilsejere at køre tur-retur til et hvilken som helst sted i Danmark. Samtidig vil det danske netværk blive koblet på Hamborg og Tyskland.

Nationale planer sigter mod yderligere fem brint tankstationer i løbet af 2015, hvilket vil sikre at mere end 50% af befolkningen har mindre end 15km til nærmest tankstation.

Brintforsyningen baseres fuldstændigt på vedvarende elektricitet som anvendes til brint-produktion ved tankstationen ud fra spaltning af vand. Dette er i tråd med den danske målsætning om at sikre fossil uafhængighed i 2050 indenfor energi og transportområdet.

De danske bestræbelser bidrager også til andre lignende tiltag rundt om i verden som skal sikre et tidligt netværk af brint tankstationer i udvalgte lande. Netop dette kan muliggøre en markedsintroduktion af brintbiler fra de internationale bilproducenter.

Danmark er netop et af de lande i verden med de bedste rammebetingelser for brintbiler, da disse er fritaget for registreringsafgift. Kombineret med det kommende netværk af brint tankstationer gør at ledende bilproducenter allerede sigter mod markedsintroduktion i Danmark.

Hyundai åbnede tidligere på året op for salg af deres iX35 brintbil i Danmark og i løbet af 2015 og 2016 forventes bl.a. Toyota og Honda også at påbegynde en introduktion.

2017-09-12T08:11:55+00:0024. juni 2014|Tags: , , , , |